Sayı 41 | Sonbahar 2020

  • Arşiv

  • İKLİMLE(N)MEK: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE GEÇİŞKEN BEDENSELLİĞİN “YOĞUN ZAMANI”

    Astrida Neimanis ve Rachel Loewen Walker - October•20

    Egemen “iklim değişikliği” tahayyülüne göre, iklim, bizim, ayrıcalıklı Batı ülkelerindeki hava ve çevre ile ilgili deneyimlerimizden uzaktadır ve onlardan soyutlanmıştır. Dahası, iklim değişikliği söylemi ya geleceği kontrol etmeye dair neoliberal ilerleme anlatıları içine ya da geçmişi geri getirmeye dair sürdürülebilirlik anlatıları içine yedirilmiştir. İkisi de bizim iklimdeki payımızı görünmez kılar. Bu makale farklı bir iklim değişikliği tahayyülü önerir. Feminist yeni materyalist kuramlardan faydalanarak -özellikle Stacy Alaimo, Claire Colebrook ve Karen Barad’dan- iklim değişikliği ile ilişkimizi “iklimle(n)mek” (weathering) olarak tarif ediyoruz. Bedenlerimizi iklim arşivleri ve gelecek iklimlerin yapıcıları olarak yeniden tahayyül etmek için “yoğun zaman” –bugün, gelecek ve geçmişin geçişken bedensellik bağlamında birbirini içermesi- zamansal çerçevesini öneriyoruz. Bunu yaparak, iklim değişikliği ile ilgili zamansal anlatıları yeniden düşünebilir ve iklimsel fenomenlere karşı feminist bir duyarlılık etiği geliştirebiliriz.  Bu proje, bize, iklimin efendileri olmadığımızı hatırlatır. İklim, yalnızca mekânsal olarak “içinde” olduğumuz bir şey de değildir.  İklim-bedenler (weather-bodies) olarak, iklim bağlamındaki ilişkisel eylemlerin bir parçasıyız; iklim-zamanını yapanlarız. Hep birlikte dünyayı iklimliyoruz.

    Share Button

    Tam Metin

    Feminist Yaklaşımlar'a Destek Olun

    Sevgili Feminist Yaklaşımlar Okurları,
    Dergimizin çıkabilmesini sağlayacak altyapı koşulları ancak okurlarımızın oluşturacağı bir dayanışma ağı ile mümkün olacaktır. Bu nedenle desteklerinizi bekliyoruz.

    Destekleriniz için hesap numaraları:

    GARANTİ BANKASI TL HESABI:

    1295 – 6299722 RUMELİ HİSARÜSTÜ
    TR49 0006 2001 2950 0006 2997 22

    GARANTİ BANKASI USD HESABI:

    1295 – 9089232 RUMELİ HİSARÜSTÜ
    TR93 0006 2001 2950 0009 0892 32

    Adres: Boğaziçi Gösteri Sanatları Org. Eğitim ve Yay. Hiz. Ltd. Şti.
    Tomtom Mahallesi, Kaymakam Reşat Bey Sok. 9/1 Beyoğlu – İstanbul

    Tel/Faks: (0 212) 251 19 21
    E-posta:  [email protected]

    Feminist Yaklaşımlar'a Yazın

    Feminist Yaklaşımlar Yayın Kılavuzu'na buradan ulaşabilirsiniz.

    Duyurular

    Feminist Tarihin Peşinde
    kitabı çıktı...

    Teşekkürler

    Katkılarından dolayı
    Global Fund For Women’a teşekkür ederiz.

    Pastebin.com - Not Found (#404)

    Not Found (#404)

    This page is no longer available. It has either expired, been removed by its creator, or removed by one of the Pastebin staff.